Neuroottiset pelimannit

VEKKARI 27.2.2002


Hard Core-punkkia ja anarkiaa - Neuroottisilla Pelimanneilla on kuulijoilleen asiaa


Vastavirta ry järjesti muutama viikko takaperin Tampereen Tulliklubilla yhteiskeikan, jonka esiintyjälista kuulosti mielenkiintoiselta: Kaaos, Riistetyt, Eristetyt sekä Neuroottiset pelimannit. Mikä Neuroottiset Pelimannit? Mieleenpainuvan nimen takaa, keskeltä ja edestä paljastuu kolme soittaja- ja karjujavirtuoosia Kuoreveden Hallista eli Inkoo, Kanni ja Häsper.

- Bändi pistettiin kasaan melkein päivälleen vuosi sitten. Oltiin soiteltu pitkään samassa treenikämpässä eri bändeissä ja innostus punk-musiikkiin ajoi meidät yhteen, karjuva basistipelimanni Inkoo muistelee. Niinikään karjuva, kitarankiduttajapelimanni Häsper säestää vieressä:

- Me soitetaan älytöntä mölinää, nopeeta punkkia eli HC:ta. Hard Coree. Miksikö? No siksi että se on paras musiikkityyli maailmassa. Se on aitoa!
Rumpuneuroottikko Kanni nyökkäilee vieressä.

Neuroottisten pelimannien musiikki on suunnattu kaikille, jotka siitä pitävät.
- Eli noin viidellesadalle punkkarille Suomessa. Ei vais, on niitä enemmän ja kyllä meidän musiikista muutkin tykkää, pelimannit vakuuttavat.

Häsper ja Inkoo vastaavat biisien sanoituksista. Sävellyksiä katsotaan yhdessä treenikämpällä ja muutellaan, kunnes biisi kuulostaa siltä miltä sen pitää. Bändillä on musiikillisia vaikuttajia, mutta ei varsinaisia esikuvia.

- Kuuntelemme itse pääosin HC-punkkia, mutta myös muuta musiikkia. Joku reggaekin tippuu yllättävän hyvin. Misfitsiä soitetaan, mutta ei enää keikoilla, kun omia biisejä on niin paljon. Toivottavasti vaikutteet, muutkin kuin HC-punk, kuuluvat myös omassa musiikissamme.

- Sanoitukset lähtevät anarkistisesta filosofiastamme. Ne ovat kantaaottavaa poliittista materiaalia: auktoriteettien ja vallitsevien rakenteiden, kuten valtio, uskonto tai yhteiskunta, pilkkaamista. Lisäksi ne ovat antikapitalistisia terroriin ja suoraan toimintaa paremman maailman puolesta yllyttäviä tekstejä, Häsper määrittelee.

Suuria sanoja, mutta mitä pojat käytännössä tekevät ajamansa asian puolesta?
- Käymme mielenosoituksissa ja levitämme propagandaa musiikin avulla. Anarkistinen ajattelu sikiää yleensä juuri punk-musiikin kautta.

Vasta vuoden yhdessä soittanut kokoonpano on saanut jo paljon aikaan. He ovat purkittaneet omaa pelimannimateriaaliaan yhden demon ja yhden vinyyliäänitteen veran, yhteensä viisitoista biisiä. Bändi on kiivennyt esiintymislavalle suunnilleen kuukauden välein kymmenisen kertaa.

- Eka keikka meillä oli Helsingissä kuukausi bändin perustamisen jälkeen. Päästiin siis aloittamaan suhteellisen korkealta. Jämsässä meillä on ollut kaksi keikkaa. Keikkoja voisi olla enemmänkin. Me ei enää soiteta covereita, paitsi viime keikalla vedettiin "Jospas minä kissan saisin", Inkoo selostaa.

- Olemme nousemassa tietoisuuteen alakulttuureissa. Meidän biisejä on soitettu radiossa, esimerkiksi Radiomafian Ilmestyskirja-ohjelmassa ja levyjä on myyty myös ulkomaille: Saksaan, Hollantiin, Englantiin, Brasiliaan ja Japaniin. Lisäksi me ollaan mukana turkkilaisella HC-kokoelmalevyllä, Häsper mainostaa.

Neuroottisten Pelimannien tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu keikkailu (ehkä ulkomaillakin) ja levyn tekeminen.
- Nyt pitäisi alkaa tekemään hervantalaisen Tartunta-bändin kanssa splittiä, jossa on neljä tai viisi meidän biisiä ja samanverran niiltä, Häsper paljastaa bändin lähitulevaisuuden projekteista.back